Vragen  Contact  Informatie
Ji Yuan Tang - Traditionele Chinese Geneeswijze

Sun Si Miao
Sun Simiao (581-682 CE) is een bekende Traditionele Chinese Geneeswijze dokter van de Sui en Tang dynastie. Hij staat ook bekend in de geschiedenis als Yŕowáng: 'King of Medicine' voor zijn significante bijdrage aan de Chinese geneeswijze en zijn genereuze liefde en compassie voor zijn patiënten.

Op jonge leeftijd studeerde Sun Simiao erg hard en op 20-jarige leeftijd had hij reeds een diepe kennis van verschillende Chinese klassieke teksten. Als kind had hij een zwak gestel en begon als volwassene medicijnen te studeren om zijn eigen gezondheid te versterken.

Hij heeft twee indrukwekkende Chinese medische boeken achtergelaten: Naast deze twee meesterwerken stond hij ook bekend om zijn standpunt ten aanzien van de medische ethiek dat erg belangrijk was in de geschiedenis van Chinese geneeswijze. Hij gaf richtlijnen voor de medische ethiek waar een dokter zich aan dient te houden; vaak de “Chinese Hippocratische Eed” genoemd, die tot aan vandaag nog steeds verplichte stof is voor Chinese doktoren. Een bekende citaat is dan ook: “Een mensenleven is van het grootste belang, waardevoller dan duizend goudstukken; het redden van dit leven met een prescriptie toont grote deugdzaamheid”

Sun Simiao had een algemene filosofie over gezondheid. Hij was overtuigd dat mensen moeten blijven bewegen, ervan uitgaande dat “stromend water nooit muf wordt en een deurscharnier nooit roest omdat deze nooit stoppen met bewegen”. Maar hij vond tevens dat het schadelijk was om teveel zware werk te verrichten; “De manier om gezond te blijven is om vaak licht werk te verrichten zonder jezelf te vermoeien met dingen te doen die je niet kunt”. Hij was een voorstander van goede voeding, omdat uit zijn ervaring was gebleken dat veel ziekten genezen konden worden door een juist dieet en dat een verkeerd dieet juist ziekten kon veroorzaken. Naast goede voeding was hij ook een voorstander van massage therapie, fysieke oefeningen en ademhalingsoefeningen.