Vragen  Contact  Informatie
Ji Yuan Tang - Traditionele Chinese GeneeswijzeWat is TCG?
Traditionele Chinese Geneeswijze (TCM ofwel Traditional Chinese Medicine) heeft een historie van 5000 jaar en is de geneeswijze waarmee al ruim 2000 jaar lang het Chinese volk mee wordt behandeld voor ziektes.

Eeuwen geleden al konden de Chinese doktoren het functioneren van het menselijke lichaam verklaren door het observeren van de natuur. Op basis van deze kennis bouwden zij hun medische theorieŽn die uiteindelijk resulteerde in een concreet geneeskundig systeem met haar eigen fysiologie, diagnostiek en behandelmethoden. TCM kan ziektes verhelpen danwel verlichten, klachten verbeteren maar werkt bovenal ook preventief.

Boven alles stelt TCM harmonie centraal in alle opzichten: in harmonie met de natuur te leven en leven te beschermen maar ook creeŽren van harmonie tussen lichaam en geest, harmonie met je familie en ook omgeving. Deze gedachtegoed komt voort uit de Yin en Yang theorie dat werd gebruikt voor het verklaren van de natuur en al haar voorkomens/verschijnselen. Een verstoring van de harmonie veroorzaakt onbalans. TCM onderscheidt zich van de Westerse geneeswijze door niet de ziekte maar de mens in zijn omgeving centraal te stellen. Vanuit de Chinese zienswijze wordt de mens zelf als de grootste medicijn gezien en zijn de diverse TCM behandelmethoden hulpmiddelen om de helende kracht van het menselijk lichaam zijn werk te laten doen. Dit geeft TCM duidelijk een ander, meer holistisch uitgangspunt.