Vragen  Contact  Informatie
Ji Yuan Tang - Traditionele Chinese GeneeswijzeMeridianen
Qi circuleert compleet in 24 uur door het menselijk lichaam via een stelsel van meridianen. Meridianen zijn kanalen in het lichaam die een complex netwerk vormen waardoor de energie naar elk deel van het lichaam stroomt. Er zijn 12 hoofdmeridianen (Jing Mai) en 8 Extra meridianen (Qi Jing Ba Mai); de hoofmeridianen kunnen worden gezien als 'rivieren' waar de Qi doorheen stroomt en de Extra meridianen als 'meren' om de 'rivieren' te reguleren. De 12 hoofdmeridianen staan elk in verbinding met een orgaan (ZangFu) in ons lichaam.

Westerse medische onderzoeken hebben aangetoond dat de meridianen inderdaad bestaan, maar ze zijn voor het oog niet zichtbaar. De voeding voor dit circuit komt uit de organen, en uiteindelijk van wat iemand eet en drinkt en hoe de levenswijze is. Ook erfelijke eigenschappen be´nvloeden de energieproductie. Zo heeft elk een andere energiehuishouding. Zowel door inwendige als door uitwendige invloeden kan de balans van de energie verstoord worden. In die gevallen waarin een lichaam niet in staat is zelfstandig dit evenwicht te herstellen, kan de Traditionele Chinese Geneeswijze uitkomst bieden.

Er zijn verschillende manieren om het evenwicht te herstellen via TCM. De bekendste vorm van behandelen is waarschijnlijk de acupunctuur, maar TCM kent ook andere behandelmethoden die al dan niet met acupunctuur gecombineerd worden, zoals massage, het voorschrijven van kruiden, of behandelingen met moxa (warmte).