Vragen  Contact  Informatie
Ji Yuan Tang - Traditionele Chinese GeneeswijzeWu Xing
Samen met de Yin Yang theorie, is de 5 elemententheorie (Wu Xing) de basis van de Chinese medische theorie. ‘Wu’ betekent vijf en ‘Xing’ betekent ‘beweging’, ‘proces’, ‘gaan’ of ‘gedrag’. De Wu Xing heeft als uitgangspunt dat alles in de natuur, inclusief energie, cyclisch (d.w.z. in cirkels) verloopt. In de natuur is dat te merken aan o.a. de wisseling van de seizoenen, in het menselijk lichaam aan de onderling samenhang van de diverse organen. Binnen de acupunctuur worden aan een orgaan ook andere functies toegekend dan in de Westerse geneeswijze.

De theorie van de vijf elementen brengt alles in vijf categorieën onder die worden weergegeven door de basiselementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Deze verklaart de wisselwerking tussen de vijf elementen en is weer te geven in twee cyclische wisselwerkingen:
  HOUT VUUR AARDE METAAL WATER
SEIZOENEN Lente Zomer Nazomer Herfst Winter
RICHTINGEN Oost Zuid Midden West Noord
SMAKEN Zuur Bitter Zoet Scherp Zout
YIN ORGANEN Lever Hart Milt Longen Nieren
YANG ORGANEN Galblaas Dunne darm Maag Dikke darm Blaas
EMOTIES Woede Vreugde Piekeren Verdriet Angst


Zo zorgen de Longen, naast de ademhaling ook voor de keel, de neus, de slijmvliezen, de lichaamsbeharing, de huid, het kunnen voelen van verdriet en het helder kunnen oordelen. Een ander voorbeeld: de energie van het hart zorgt niet alleen voor de bloedsomloop, maar ook voor slapen en dromen, iemands uitstraling, transpiratie, tong en spraak. Stotteren kan dus b.v. gezien worden als een verstoring van de hart-energie.