Vragen  Contact  Informatie
Ji Yuan Tang - Traditionele Chinese GeneeswijzeAcupunctuur
Dat acupunctuur een Chinese geneeswijze is, waarbij o.a. met naalden wordt gewerkt, is inmiddels algemeen bekend. Acupunctuur is in het verre Oosten, m.n. China, Japan en Korea, al eeuwenlang de belangrijkste geneeswijze als onderdeel van de traditionele Chinese geneeswijze (T.C.M.). De reden hiervoor is dat de oosterse denktraditie en de acupunctuur in elkaars verlengde liggen. In het Westen, waar de acupunctuur een steeds grotere plaats gaat innemen,wint de gedachte dat het lichaam, de geest en de omgeving van de mens niet los te zien zijn van elkaar, steeds meer terrein. We spreken dan ook, als het gaat om acupunctuur, niet meer over een alternatieve (=andere) maar over een additionele (=toegevoegde) geneeswijze. Westers en Oosters denken vullen elkaar aan.

Acupunctuur is een behandeling waarbij zeer dunne, steriele, metalen naalden worden ingebracht op acupuntuurpunten die zich op de meridianen bevinden. Het inbrengen van de naalden is vrijwel pijnloos; de prikjes van de zeer dunne naalden (0.22 tot 0.30 mm) zijn meestal nauwelijks voelbaar. Na het inbrengen van de naald wordt bij manipulatie van de naald een soort ‘elektrisch’ schokje ervaren; dit fenomeen wordt ‘Deqi’ genoemd ofwel ‘het verkrijgen van Qi’ en is een indicatie dat de naald op de juiste plek zit. De therapeut gebruikt verschillende naaldmanipulatietechnieken om de Qi-stroom weer in balans te krijgen en het lichaam de kans te geven zichzelf te herstellen.

Soms wordt bij de acupunctuurbehandeling ook gewerkt worden met Moxa therapie, een methode waarbij met een moxastaaf of losse moxa punten gestimuleerd worden door warmte. Of wordt er gebruikt gemaakt van Cupping, waarbij glazen bollen op meridiaanpunten worden gezet en deze vacuüm te zuigen. De methode die uiteindelijk gebruikt wordt, is afhankelijk van uw klachten.