Vragen  Contact  Informatie
Ji Yuan Tang - Traditionele Chinese GeneeswijzeAanvullend

Voedingsadvies
In de TCM wordt van oudsher veel aandacht besteed aan de energetische werking van voedingsmiddelen en de uitwerking daarvan op het individu. De Huang Di Nei Jing (Klassieke Medische teksten) besteedt ruime aandacht aan voeding met evenwicht tussen Yin en Yang. Daarbij is zelfs het klimaat van belang. Een hete, droge omgeving is een Yang klimaat. Dat vergt Yin-voedsel, en hoort ook in deze gebieden thuis: ananassen, meloenen, sinaasappels, grapefruits en aubergines. In ons klimaat dient u deze zaken, afhankelijk van het seizoen, dan ook met mate te eten. Het is geen toeval dat de wintertijd (Yin) vraagt om boerenkool met worst, bij uitstek Yang-voedsel.

Gezonde voeding kan bijdragen tot het in stand houden van gezondheid en genezing van ziekten. Voeding beïnvloedt het gestel, de dagelijkse energie en geestesgesteldheid. Ieder mens heeft een uniek energiesysteem en dus ook een uniek spijsverteringssysteem waardoor persoonlijk advies van belang kan zijn. Voedingsleer gebaseerd op Traditionele Chinese Geneeswijze kijkt naar de energetische werking van voedingsmiddelen op het individu, het is dus een persoonsgerichte benadering. Een voedingsadvies kan daarom deel uitmaken van uw behandeling.

Taiji & Qigong
Taiji Quan is een geneeskunst en een krijgskunst die bewegingen combineert met Qi-circulatie- en ademhalingstechnieken. Het gebruikt de oude Chinese filosofie van Yin en Yang en de theorie van de vijf elementen (Wuxing) als basis. Het leren van Taiji omvat de integratie van geest, Qi en lichaam.

Qigong is de kunst van het bestuderen van Qi. Deze kunst richt zich met name op ademhalingstechnieken en Qi-circulatie gecombineerd met bewegingen. Uit oude Chinese geschriften over Qigong staat: ‘De oefening is Qigong, dat is: de Jing (‘basisessentie’) raffineren en transformeren naar Qi; de Qi (‘levensenergie)’ raffineren en transformeren naar Shen en de Shen (geest) raffineren en leegmaken’.

Taiji en Qigong behoren beide tot de ‘Interne stroming’ ofwel Wudang stijlen. Het zijn kunsten die zich hoofdzakelijk richten op het bewust opbouwen en vrijelijk laten stromen van Qi met onze wil. Daarmee is het beoefenen van Taiji en/of Qigong bevorderlijk voor de gezondheid (fysiek en mentaal) zowel in preventie zin als bij ziekte.

Bij Ji Yuan Tang kan een therapeut u in sommige situaties Taiji of Qigong oefeningen meegeven die u thuis kunt doen om de behandeling te ondersteunen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om lessen te gaan volgen in Taiji en Qigong om op een regelmatige basis aan uw gezondheid te werken.