Vragen  Contact  Informatie
Ji Yuan Tang - Traditionele Chinese GeneeswijzeHooikoorts
Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op de stuifmeelkorrels (pollen) van windbestuivende planten, bomen en grassen. In feite is het afweermechanisme van het lichaam in de war. De op zichzelf onschadelijke pollen worden als indringers beschouwd en het lichaam maakt een stof aan (histamine) om ze te bestrijden. Sommige mensen verdragen de stof niet en krijgen vervolgens hooikoorts.

Een grote variatie in overgevoeligheidsreacties
Hooikoorts gaat gepaard met een grote verscheidenheid van symptomen. Het leidt tot overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel en het kan jeukende, tranende en branderige ogen veroorzaken. Ook niezen en benauwdheid komen veel voor.
Bovendien kan hooikoorts leiden tot vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise. Alle reden dus om er iets aan te doen!

Helpt acupunctuur mij van mijn hooikoorts af?
Ook al kan acupunctuur met succes ingezet worden in acute gevallen van hooikoorts, wij bevelen toch aan om al in een eerdere fase met de behandeling te beginnen.
Omdat hooikoorts te maken heeft met een niet goed werkend afweermechanisme, zal de acupuncturist de behandeling daarop richten. Gemiddeld blijkt dat er na zes behandelingen een duidelijke klachtenvermindering optreedt of dat de klachten geheel verdwijnen. Eventueel zal tijdens het ‘hooikoortsseizoen’ een aantal nabehandelingen nodig zijn. Uw acupuncturist zal dit met u overleggen.

Pas op voor kleurloze bloemen
Omdat ook bij acupunctuur voorkomen beter is dan genezen, raden wij u aan om tijdens het hooikoortsseizoen zo min mogelijk in contact te komen met droge grassen en andere windbestuivende planten en bomen. Van planten en bloemen die door insecten worden bestoven, heeft u geen last. Dit zijn in het algemeen kleurrijke bloemen.

Bron: NVA-folder